Otok Krk nalazi se u kvarnerskom zaljevu i najsjeverniji je nastanjeni otok u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Uz otok Cres je i najveći hrvatski otok površine 409,9 km2. U 68 naselja na Krku živi približno 19 500 stanovnika. Tijekom ljetnih mjeseci broj stanovnika poveća se na preko 135 000. Otok se može pohvaliti ugodnom i blagom mediteranskom klimom. Temperatura mora ljeti iznosi 23 - 25°C. S više od  2,500 sati sunca na godinu Krk se ubraja u najsunčanije dijelove Europe. Na otoku se nalaze dva jezera, ‘’Jezero’’ i ‘’Ponikve’’. Otok Krk ostvaruje preko 7% hrvatskog turizma, pa mu je more kao resurs vrlo bitan za brojne posjetitelje koji upravo i traže lijepe plaže i modro toplo more.

Čišćenje plaža od otpada

Plaže otoka Krka su u ljetnim mjesecima vrlo posjećene. Uglavnom su šljunčane, pješčane i stjenovite. Stanovnici otoka, volonteri, udruge, sportski klubovi i škole (poput ronilačkih i jedriličarskih) uvelike rade na održavanju Krčkih plaža čistima i očuvanima za turističku sezonu. Svake godine provode se akcije prikupljanja naplavina i čišćenja krčkih plaža, luka i podmorja.

Jedna od kontinuiranih akcija jest akcija krčkog komunalca ''Ponikve eko otok Krk'' nazvana „Plava vreća“. Inicijativa je to podijele vreće stanovnicima, turistima, ribarima, nautičarima kako bi dok se nalaze na plažama učinili ekološki pothvat i očistili plažu na kojoj su se našli. Znamo da bacanje otpada nije prihvatljivo, ali možemo učiniti i korak dalje, te očistiti plažu od naplavina koje su se ondje našle. To su naplavine za koje se nitko ne osjeća odgovornim jer ih je more donijelo! Naplavine je more već dezinficiralo svojom solju, kao i sunce svojim UV zrakama. Stoga inicijativa „Plava vreća“ potiče ljude na ekološki pothvat gdje je u samo pet minuta moguće napuniti  jednu plavu vreću plastičnim naplavinama i tako dati svoj doprinos čišćem okolišu. Kada bi svaki nautičar, turist, stanovnik, posjetitelj plaže općenito napunio samo jednu Plavu vreću more bi mu sigurno zahvalilo: „Kada more kaže hvala“

Čišćenje plaža od otpada

27. i 28. listopada 2020. godine održana je akcija čišćenja dviju Krčkih plaža. Jedna pješčana „Sv. Marak“ i jedna šljunčana ''Madona'' na Plavniku. U čišćenju su sudjelovali predstavnici Grada Krka, krčkog komunalca Ponikve eko otok Krk, te udruga Sunce iz Splita. Pri toj akciji temeljno su očišćenje plaže te je prikupljeno: 

  • Sv. Marak - 1.167 komada plastike ukupne težine 4,03 kg, obrađenog drveta 43 komada ukupne težine 3,84 kg i metala 20 komada ukupne težine 8,73 kg
  • Madona - 1.353 komada plastike ukupne težine 10,83 kg, stakla i keramike 12 komada ukupne težine 0,55 kg, obrađenog drveta 60 komada ukupne težine 17,07 kg i metala 22 komada ukupne težine 0,26 kg, te otpada medicinskog porijekla 0,2 kg. 

Akcije čišćenja i monitoringa plaža na otoku Krku dio su  21 akcije čišćenja plaža i podmorja na području sedam obalnih županija u Hrvatskoj. Tijekom ovih akcija prikupljeno je više od četiri i pol tone različitog otpada. Monitorng plaža radili smo prema metodologiji iz projekta DeFishGear.

Na temelju iskustva provedbe akcija čišćenja i zakonodavnih okvira u Republici Hrvatskoj, izrađen je Prijedlog nacionalnog protokola za provedbu akcija čišćenja s mora, kao dokument smjernica za sve buduće akcije. Ovaj dokument će koristiti svim građanima i udrugama građana te javnim tijelima u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora.

Clean Up akcija - krčka ekipa

Tags: 
Akcija, čišćenje plaža