Obilježen početak radova na “Projektu prikupljanja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Otoka Krka”, vrijednom nešto manje od 649 milijuna kuna. Preko 70% iznosa sufinancirat će Europska unija, a dovršetak je planiran krajem 2020. godine.

U prostorijama Ponikve voda d.o.o. te na gradilištu u gradu Krku predstavljeni su počeci građevinskih radova na jednom od najvećih projekata u povijesti otoka Krka – „Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka“ za koji su potkraj srpnja u sjedištu Hrvatskih voda u Zagrebu potpisani ugovori. Zbog njegove iznimne važnosti, Krčani su taj projekt već nazvali „projektom stoljeća“ i „povijesnim projektom“.

Predstavljanju početka radova na terenu nazočili su ministar Tomislav Ćorić, u ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike, direktor poduzeća Ponikve voda d.o.o., Frane Mrakovčić, krčki gradonačelnik  Dario Vasilić, načelnici općina zahvaćenih aglomeracijom te predstavnici Hrvatskih voda kao i ostali projektni partneri. 

Do 2020. godine, kada bi projekt trebao u cijelosti biti dovršen, otok Krk dobit će novih 85 kilometara kanalizacijske mreže, 40 kilometara rekonstruirane vodovodne mreže, dva nova i četiri nadograđena uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, ukupnog kapaciteta 85.000 ekvivalenata, 26 crpnih stanica te kompostanu za zbrinjavanje mulja. Broj kanalizacijskih priključaka povećat će se sa sadašnjih 10-ak tisuća na 18 tisuća, čime će se u cijelosti dovršiti izgradnja kanalizacijskoga sustava priobalnog dijela otoka Krka te u potpunosti zaustaviti ispuštanje fekalnih voda u more.

Prihvatljivi troškovi projekta procijenjeni su na 511 milijuna kuna, od čega se najveći dio (72% ili 369 milijuna kuna) odnosi na bespovratna EU sredstva, osigurana iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok će se ostatak, u iznosu od 142 milijuna kuna, osigurati iz nacionalnih izvora (trećina iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, trećina iz Hrvatskih voda i trećina iz proračuna krčkih jedinica lokalne samouprave i poduzeća Ponikve voda d.o.o.).

Iako Otok Krk postaje jedno veliko gradilište, stanovnici se tome vesele jer su svjesni važnosti ovog iznimnog projekta i činjenici da on vodi prema zaštiti zdravstvenog stanja i poboljšanju uvjeta života svih stanovnika na području aglomeracije otoka Krka, a u konačnici predstavlja i važan doprinos zaštiti okoliša.

Za vrijeme turističke sezone građevinski radovi bit će stopirani kako ne bi ugrožavali kvalitetu turističke ponude.

 

 

Tags: 
EU projekt, ministar