"Horizon 2020 InNoPlatic" - hrvatski tjedan čišćenja krčkih plaža, od 4. do 11. lipnja 2021. godine.

Tijekom cijelog tjedna bit će mnogo događanja kojima će se obilježiti "InNoPlastic" tjedan.
Sve će započeti radionicom o prikupljanju podataka o morskom otpadu, kao i čišćenju plaža od naplavina, posebno onih plastičnog porijekla.

Jedno od važnijih događanja, osmišljeno u povodu 10. Energetske konferencije otoka Krka, bit će prezentacija laboratorijskog prototipa za razvoj autonomne vožnje budućeg robota za čišćenje plaža predsjedniku RH, Zoranu Milanoviću, kao i čelnicima lokalnih samouprava -  gradonačelnicima i načelnicima otoka Krka i susjednih otoka, te predstavnicima Primorsko-goranske županije.

Na organizirano čišćenje krčkih plaža očekujemo odaziv mnogih pojedaca i organizacija, kao što su Srednja škola "Hrvatski kralj Zvonimir", Jedriličarski klub "Plav" - Krk, Udruga "Obala naših unuka", Udruga "Krk Hike", Vecla d.o.o., Županijska lučka uprava Krk, KD Dubašnica d.o.o., Udruga "Termen", Udruga umirovljenika grada Krka, Marina Punat d.d., Prijevoz putnika "Marijo" Krk.

Čišćenje plaže

Pozivamo sve zainteresirane pojedince, tvrtke, udruge i klubove da se uključe u tjedan čišćenja krčkih plaža. Samo zajedno možemo postići da otok Krk bude otok bez otpada!

Podsjetimo, projekt "InNOPlastic" pokrenut je sa svrhom uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makro plastike, koji će spriječiti zagađenja otpadnih i oborinskih voda tom izrazito opasnom tvari. Sva ta otpadna mikro i makro plastika završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima. Hrvatski partneri rade na monitoringu, čišćenju i obradi makroplastike. Na otoku Krku uspostavit će se monitoring i odrediti početno stanje određenih krčkih uvala i plaža, pogodnih za čišćenje automatiziranim procesima, upotrebom robota.

Dva puta na godinu, tijekom trajanja projekta, organizirat će se kampanje čišćenja. Čišćenje će biti organizirano uz korištenje mobilne aplikacije, na čijem razvoju sudjeluje jedan od partnera projekta, koji će tu aplikaciju ustupiti ostalim partnerima. Tako prikupljena plastika obradit će se, te će se od nje proizvesti filomen za 3D printanje. Tijekom ljetnih mjeseci, na raznim lokacijama otoka Krka, održavat će se demonstracije 3D printanja.

Trajanje projekta: 10/2020. – 10/2023.
Web stranica projekta:  www.innoplastic.eu
Kontakt osoba: Dejan Kosić -
Izvor financiranja: HORIZON 2020, najveći EU program za istraživanja i inovacije
Partneri: 17 partnera iz 10 zemalja EU
Hrvatski partneri: Probotica d.o.o., Sensum d.o.o. i Ponikve eko otok Krk d.o.o.
Vrijednost projekta: 7.430.636,25 €