Ovim projektom se želi razviti učinkovito i automatizirano rješenje sprječavanja zagađenja otpadnih i oborinskih voda od mikro i makro plastike. Sva ta otpadna mikro i makro plastika završava u morima i oceanima, te hranidbenim lancem završava i do čovjeka. Naš dio projekta bio bi rad s makroplastikom, odredilo bi se početno i završno stanje neke određene Krčke uvale ili plaže prije i nakon čišćenja automatiziranim procesima upotrebom robota. Tako dobivena plastika bi se obradila i od nje bi se izradili korisni predmeti kao ulične klupe, koševi za otpad i sl.

Dva puta godišnje tijekom trajanja projekta, organizirati će se kampanje čišćenja (na svjetski Dan čišćenja i Svjetski dan okoliša). Čišćenje će biti organizirano uz korištenje mobilne aplikacije na čijem razvoju sudjeluje jedan od partnera projekta i koji će navedenu aplikaciju ustupiti ostalim partnerima u tu svrhu. Tijekom godine na raznim lokacijama otoka Krka u trajanju od 7 tjedana održavati će se demonstracije 3D printanja sakupljenog otpada.

Trajanje projekta: 10/2020 – 10/2023
Web stranica projekta: u izradi
Voditelj projekta: Dejan Kosić ( dean.kosic@ponikve.hr )
Izvor financiranja: HORIZON 2020, najveći EU program za istraživanja i inovacije sudjeluje u 
Vrijednost projekta (Ponikve): 308.563.00 €

Projektni partneri: 

 • Voditelj: SINTEF AS
 • Empower AS
 • ARCELORMITTAL BELGIUM NV
 • Probotica
 • PONIKVE EKO OTOK KRK D.O.O.
 • Sensum d.o.o.
 • ELECTRICITE DE FRANCE 
 • NB GmbH
 • Venice Lagoon Plastic Free
 • BlueXPRT BV
 • DOW Benelux BV
 • G.A.M. MANSHANDEN PRODUCTIE BV
 • H2O Biofouling Solutions B.V.
 • Uniper Benelux N.V.
 • Dutch Caribbean Nature Alliance 
 • UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI
 • The Rivers Trust

Internet stranica projekta:  https://www.innoplastic.eu/  

Prijevite se na newsletter projekta InNoPlastic: https://mailchi.mp/75c27edc841a/in-no-plastic-newsletter

Objavljene novosti na stranici projekta:

Vezane objave

Ponikve u posjeti Nature Foundation St Maarten: jačanje kapaciteta projekta InNoPlastic i udružene terenske aktivnosti

Utorak, 7. veljača, 2023. (18:28)

U društvu projektnih partnera Venice Lagoon Plastic Free i Empower, predstavnik Ponikvi prošloga tjedna posjetio je organizaciju Nature Foundation na nizozemskom dijelu otoka St Maarten. Na ovome karipskome otoku projektni partneri proveli su niz akcija monitoringa morskoga otpada, uspoređivali metode i iskustva stečena kroz In-No-Plastic projekt.

Pogledaj cijelu objavu...

Krčki srednjoškolci čistili plaže Plavnika

Utorak, 18. listopad, 2022. (14:00)

“72 sata bez  kompromisa” međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt se provodi u deset europskih zemalja i u 20 Hrvatskih gradova od kojih je jedan i Krk. U mnoštvu volonterskih akcija održana je i eko akcija sukladna aktivnostima projekta InNoPlastic: zaposlenici Ponikve eko otok Krk organizirali su eko akciju u suradnji sa srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir.

Pogledaj cijelu objavu...

Projekt InNoPlastic – sakupljanje i recikliranje morske plastike

Utorak, 30. kolovoz, 2022. (10:33)

U nizu ovogodišnjih akcija čišćenja krčkih plaža i podmorja prikupljeno je preko tri tone morskog otpada. Plastika je sortirana i procesuirana, a samo od recikliranog polietilena dobiveno je 666 kg granulata PE niske gustoće i 358 kg granulata PE visoke gustoće. Materijal je laboratorijski ispitan te je u pripremi daljnji proces ponovne upotrebe: Proizvodnja kašeta za masline i proizvodnja Plavih vreća za skupljanje morskog otpada (Projekt @bluebag.eco ).
U procesu su također PET i polipropilen.

Pogledaj cijelu objavu...

Tjedan čišćenja krčkih plaža

Petak, 4. lipanj, 2021. (11:00)

"Horizon 2020 InNoPlatic" - hrvatski tjedan čišćenja krčkih plaža, od 4. do 11. lipnja 2021. godine.

Tijekom cijelog tjedna bit će mnogo događanja kojima će se obilježiti "InNoPlastic" tjedan.
Sve će započeti radionicom o prikupljanju podataka o morskom otpadu, kao i čišćenju plaža od naplavina, posebno onih plastičnog porijekla.

Pogledaj cijelu objavu...

Krčke plaže čistit će roboti

Ponedjeljak, 10. svibanj, 2021. (9:33)

Sukladno strateškom opredjeljenju usmjerenom ka očuvanju okoliša i održivom razvoju, Ponikve kontinuirano pokreću razne projekte na tom tragu. Među ostalim, prije desetak godina pokrenule su vrlo dobro prihvaćen projekt "Plava vreća", a sada se uključuju u još jedan europski projekt, nazvan "In-No-Plastic". Radi se o inovativnom pristupu prevenciji, uklanjanju i ponovnoj uporabi morskog plastičnog otpada. Projekt je pokrenut 1. listopada prošle godine i traje do 30. rujna  2023.

Pogledaj cijelu objavu...

Clean Up akcija

Petak, 12. veljača, 2021. (10:25)

27. i 28. listopada 2020. godine održana je akcija čišćenja dviju Krčkih plaža. Jedna pješčana „Sv. Marak“ i jedna šljunčana ''Madona'' na Plavniku. U čišćenju su sudjelovali predstavnici Grada Krka, krčkog komunalca Ponikve eko otok Krk, te udruga Sunce iz Splita.

Pogledaj cijelu objavu...