Što trebamo znati o javnoj i internoj odvodnji?

Četvrtak, 28. srpanj, 2022. (12:46)

Sustav javne odvodnje ili kanalizacije izgrađen je za prikupljanje i pročišćavanje komunalnih otpadnih voda, a to su sanitarne otpadne vode (koje se nakon uporabe ispuštaju iz stambenih objekata, ugostiteljstva, ustanova i drugih neproizvodnih djelatnosti te potječu uglavnom od ljudskog metabolizma i aktivnosti u kućanstvu) ili su mješavina sanitarnih otpadnih voda s industrijskim otpadnim vodama i/ili oborinskim vodama određene aglomeracije.
Sustavi javne odvodnje aglomeracija na otoku Krku su razdjelnog tipa te nisu namijenjeni za prikupljanje oborinskih voda.

Pogledaj cijelu objavu...

Koristimo vodu savjesno i odgovorno!

Ponedjeljak, 25. srpanj, 2022. (13:46)

Posljednjih je godina uobičajeno sušno razdoblje s nedovoljno padalina tijekom lipnja i srpnja što, zbog riješene vodoopskrbe za najveći dio otoka, stanovnici i gosti otoka niti ne osjete, a kolovoške padaline nadoknade ljetni „minus“.
Dok brojna turistička mjesta najavljuju ili već provode redukcije vode, mi još nismo u toj situaciji, ali imamo tu mogućnost da i osobnim primjerom spasimo svaku nepotrebno utrošenu kap vode. Naša će nam izvorišta i akumulacije biti zahvalne.

Pogledaj cijelu objavu...

Sezona ruši turističke rekorde, ali i povećava količine otpada

Petak, 22. srpanj, 2022. (16:57)

Obaranje rekorda u dolascima i noćenjima krčkih gostiju utječe na povećane količine otpada na javnim površinama, a nažalost, nisu sve slike koje gledamo turističke „razglednice“

Kao i u drugim segmentima, i po količinama otpada nalazimo se u rekordnoj godini. Kada uspoređujemo brojke,  onda smo u travnju i lipnju ove godine zabilježili 17% više proizvedenog i prikupljenog otpada u odnosu na dosad rekordnu 2019. godinu, dok je lipanj  bilježio povećanje od 5% u odnosu na 2019. godinu.

Unatoč višegodišnjoj stalnoj edukaciji, slanju letaka i brošura, uvođenju eko patrole koja obilazi korisnike, prečesto se suočavamo s neodgovornim ponašanjem i odlaganjem otpada izvan za to predviđenih posuda.

Na otoku Krku je nekoliko kritičnih lokacija, a posebno se ističu one koje su pod velikim opterećenjem ugostiteljskih objekata i štandova, kao što su Njivice- obala, Malinska-  markat, Krk- oko stare gradske jezgre te Uskočka ulica u Baški.

Pogledaj cijelu objavu...

Otok Krk na dobrom putu prema prestižnom ‘zero waste’ certifikatu

Petak, 8. srpanj, 2022. (13:31)

Godinu dana od stjecanja statusa kandidata za “zero waste” certifikat, sedam jedinica lokalne samouprave na otoku Krku unaprijedilo je svoje sustave gospodarenja otpadom i stiglo bliže ovom prestižnom certifikatu najboljih praksi u EU. Tim je povodom održana press konferencija na Krku na kojoj su predstavnici Zelene akcije i Ponikve eko otok Krk predstavili uspjehe i planove.

Iako je već godinama u vrhu najuspješnijih sredina u gospodarenju otpadom u Hrvatskoj, otok Krk konstantno teži novim uspjesima na korist građana i okoliša. Stoga je komunalno poduzeće Ponikve eko otok Krk, u ime Grada Krka te općina Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat i Malinska - Dubašnica, prošle godine usvojilo međunarodnu Zero Waste strategiju. Ona je definirala ambiciozan cilj od 70 posto odvojenog prikupljanja otpada te provođenje aktivnosti smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja otpada. Nakon definiranja ciljeva, zajedno sa Zelenom akcijom, koja je nacionalni koordinator mreže “Zero Waste Europe” , Ponikve su krenule u provedbu aktivnosti prema kriterijima za dobivanje “zero waste” certifikata.

Pogledaj cijelu objavu...

Garica - sustav "od vrata do vrata"

Petak, 8. srpanj, 2022. (13:28)

Budući da eko patrola još nije završila podjelu setova kanti svim korisnicima na području Garice, odgađa se planirani početak odvoza "od vrata do vrata" koji je najavljen za 11. srpnja. Također, do daljnjega neće biti uklanjanja uličnih setova kanti. Mještane Garice ćemo obavijestiti o novom datumu početka odvoza.<--break->

Pogledaj cijelu objavu...

Gabonjin i Kras u sustavu “od vrata do vrata”

Utorak, 24. svibanj, 2022. (6:50)

Eko patrola dijeli kućne setove kanti, a od 6. lipnja 2022. započinje odvoz odvojeno prikupljenog otpada s kućnog praga

Djelatnici eko patrole su obišli sve kućne brojeve na području naselja Gabonjin i uručili 120 setova kanti dok je na Krasu dosad podijeljeno 80 setova, a podjela je još u tijeku. Svim domaćim stanovnicima, kao i vlasnicima kuća za odmor, koji nisu zatečeni kod kuće ostavljena je obavijest da ih je eko patrola tražila te kontakt na koji se trebaju javiti i dogovoriti isporuku.

Pogledaj cijelu objavu...

Obavijest o početku radova (Kremenići-Sv. Vid Miholjice)

Srijeda, 27. travanj, 2022. (16:58)

Prema Ugovoru o građenju „Rekonstrukcija vodovoda u selima Dubašnice“, u srijedu, 04. svibnja 2022., započeti će radovi
na rekonstrukciji vodovoda na dijelu županijske ceste 58070, između naselja Kremenići i Sv. Vid Miholjice.
Ovim će se radovima rekonstruirati dotrajali vodovod u ukupnoj dužini 511 m, a postojeća PVC cijev DN 160 mm zamijenit će se novim cjevovodom.

Rok izvođenja radova  je 45 dana, a izvođač je tvrtka GP Krk d.d.
Stručni nadzor nad radovima izvršit će tvrtka AEC Projekt, Njivice.

Pogledaj cijelu objavu...

Pages