Otok Krk 10 godina ispred Europe

Tema jubilarne Energetske konferencije otoka Krka bila je "Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana". Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, Zorana Milanovića, koji nije štedio komplimente za ostvarene strateške razvojne projekte otoka Krka, kao i za one koji se tek planiraju, u sklopu otočne zelene tranzicije.

Glavni cilj Europskog zelenog plana i Mediteranske strategije za održivi razvoj 2015.-2022. jest stvaranje klimatski neutralne Europe, smanjivanjem onečišćenja i održivim gospodarstvom, temeljenim na zelenoj tehnologiji. Zelena ekonomija je i hrvatska budućnost. U tom kontekstu, i budućnost hrvatskih otoka, kao posebno osjetljivih eko sustava, treba temeljiti na korištenju obnovljivih izvora energije, uz istovremeno i pravovremeno smanjivanje štetnih utjecaja globalnih klimatskih promjena.

Tim i srodnim temama bila je posvećena 10. Energetska konferencija otoka Krka, održana 9. i 10. lipnja, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i udruge Eko Kvarner.

PRH Milanović na otvaranju Energetske konferencije u Krku

Konferenciju je otvorio predsjednik RH, Zoran Milanović, koji je tom prilikom pohvalio svekoliki napredak, postignut na otoku Krku posljednjih 30-ak godina. Milanović je biranim riječima govorio o otočnim projektima, kojima je otok Krk postao predvodnik i primjer zelene tranzicije u Hrvatskoj. - Kada sam 70-ih godina prošloga stoljeća dolazio ljetovati na Krk, stanje je bilo loše, osobito što se tiče opskrbe vodom i zbrinjavanja otpada. Danas svjedočimo golemom napretku koji je ostvaren u tih 30-ak godina. Krk je prešao golem put, a vidim da tu ne mislite stati. Zato, uz dužno poštovanje prema Balkanu, mogu reći da su Krčani davno pokazali da pripadaju Zapadu, u punom smislu te riječi. Otok Krk nije elitna, već obiteljska destinacija, ali destinacija za obitelji koje imaju visoke i istančane ukuse. Zbog svega što ste napravili, na otoku Krku je naprosto lijepo i ugodno živjeti i boraviti, a to zaslužuje najveće pohvale, rekao je Milanović.

Otok Krk među 10 najboljih

Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik, podsjetio je na najvažnije dosad učinjene ekološke iskorake na otoku Krku. - Drago mi je da su već prije 10 godina, u začecima energetskih tranzicija u Europi, entuzijasti i aktivisti predvođeni Vjeranom Piršićem, u Krku održali prvu Energetsku konferenciju. Već tada, 2012. godine, na Krku je konsenzusom svih otočnih predstavničkih tijela, donijeta deklaracija "Otok Krk – otok s nultom emisijom CO2", koja je obvezala sve otočne lokalne samouprave na postupanje u skladu s njezinim temeljnim odrednicama. Željeli smo da otok Krk u budućnosti bude CO2 neutralan, energetski učinkovit i energetski samodostatan. Na tom tragu, od 2012. do danas, realizirali smo mnogo projekata, koji potvrđuju tu našu deklaraciju i naše opredjeljenje. Na Krku je osnovana Energetska zadruga, vrlo brzo krenuli smo s transformacijom ulične javne rasvjete, pa je danas grad Krk jedini grad u Hrvatskoj čija je javna rasvjeta 100% na led lampama. U međuvremenu smo osnovali i dvije tvrtke koje bi strateški trebale otoku Krku donijeti novi iskorak u energetskoj tranzijciji. To su tvrtke "Otok Krk energija", za proizvodnju novih količina energije iz održivih izvora, i "Smart island Krk", tvrtka koja bi trebala osigurati pametno upravljanje svih otočnim sustavima. Sve to prepoznala je i Europska komisija, koja je otok Krk uvrstila u 10 primjera dobre prakse pametnog upravljanja i energetske tranzicije, istaknuo je Vasilić.

Zelena ekonomija – ekonomija budućnosti

Nacionalna strategije RH  do 2030. godine jasno prepoznaje rizike klimatskih promjena, te naglašava potrebu za energetskom ili zelenom tranzicijom. Klimatske promjene i degradacija okoliša egzistencijalne su prijetnje Europi  i svijetu.  Na konferenciji je na to podsjetio i prof. dr. sc. Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta, te  naglasio: - Kao specifični i krhki eko sustavi, posebno su ugroženi otoci. Zato se Europa mora transformirati u moderno i učinkovito gospodarstvo. Zelena ekonomija je ekonomija budućnosti, što podrazumijeva održivi razvoj, usklađen s  eko sustavima u kojima djeluje. Budućnost naših otoka temelji se na razvojnim strategijama za korištenje obnovljivih izvora energije, uz smanjivanje štetnih posljedica globalnih klimatskih promjena. Kako istovremeno zadovoljiti sve veću potražnju za električnom energijom i zaštititi klimu? Koja je uloga Europe i nas, kao njezinog dijela, u toj transformaciji? Odgovori na ta pitanja nisu jednostavni i zahtijevaju multidisciplinarni pristup, koji nudi ova konferencija, pri čemu se otok Krk nameće kao idealan model za implementaciju Europskog zelenog plana i Mediteranske strategije za održivi razvoj  2015.-2022. Krk je to postigao konsenzusom, suradnjom lokalne i regionalne samouprave, nevladinih organizacija, Sveučilišta, te cijelog niza drugih institucija i pojedinaca. Samo tom zajedničkom suradnjom moguće je ostvariti ciljeve zelene tranzicije, a otok Krk i Hrvatska mogu biti primjer za ovaj dio Europe, naglasio je Host.

Otok Krk – svjetionik energetske tranzicije

- Ovo što vidimo na Krku dokazuje da nije važna veličina prostora, nego veličina vizije, da nije važan broj stanovnika, nego kvaliteta rada. Kao Hrvat u Briselu, kao predsjednik Udruženja regija i energetskih agencija sa sjedištem u Briselu, često moram dokazivati da smo mi u Hrvatskoj dovoljno dobri da o zelenoj politici razgovaramo s velikim europskim nacijama. Ponosan sam što moji kolege "lome jezik" dok izgovaraju Krk, ali znaju za njega, znaju da je Krk svjetionik energetske tranzicije u Europi. Krk je to postigao zato što se ovdje dobro radi, zato što na Krku lokalna zajednica znači zajedništvo politike i struke, zato što imate viziju. Zato se ponosim Krkom u Briselu i zato vam čestitam na svemu što ste postigli na Krku, na Kvarneru, u cijeloj županiji. Želim vam mnogo uspjeha na vašem putu energetske tranzicije, a mi ostali ćemo vas slijediti, koliko budemo mogli, rekao je Julije Domac, koji pored funkcije predsjednika spomenutog udruženja, obnaša i funkciju posebnog savjetnika predsjednika Milanovića.

PRH Milanović s Gradonačelnicima i načelnicima

Sudionicima konferencije obratio se i primorsko-goranski župan, Zlatko Komadina. - Opredjeljenje naše županije je digitalno i zeleno. To nije od jučer, to je počelo prije dosta godina, a Krk je krenuo prvi. Mi smo županija s najvećim hrvatskim otocima, Cresom i Krkom, županija s najvećim otočnim gradom, Malim Lošinjom, županija koja je među prvima u Hrvatskoj osnovala Regionalnu energetsku agenciju i zacrtala smjernice zelene tranzicije. Danas imamo svijetle primjere korištenja obnovljivih izvora energije, uskoro pokrećemo najveću solarnu elektranu, onu na Cresu, tu je i projekt Unija, kao samoodrživog otoka u proizvodnji hrane, naglasio je Komadina.

Zelenu ekonomiju, kao jedinu moguću budućnost Hrvatske, apostrofirao je i Vjeran Piršić, najpoznatiji krčki eko aktivost i moderator konferencije, istaknuvši da je održivi razvoj preduvjet gospodarskog i društvenog rasta. - Ono što je prije 10 godina započeto na Krku, danas je mainstream politike Europske unije. Godine 2012. ovdje je donijeta odluka da otok Krk 2030. godine bude energetski neutralan. Sve to radimo kao osviještena, dobro vođena zajednica. I dalje ćemo ići putem zelene transformacije i veseli nas što su naše ideje i vizije prepoznate i u Europi, naglasio je Piršić.

Predstavljen prototip robota za čišćenje plaža

Sa svrhom promocije elektromobilnosti, na parkiralištu ispred zgrade gradske uprave sudionici konferencije imali su priliku razgledati električne automobile i skutere raznih auto kuća, a predstavljen je i prototip autonomnog robota za čišćenje plastike s plaža, proizvod zagrebačke tvrtke Probotika, uključene u još jedan hvalevrijedan projekt - InNoPlastic. Riječ je o europskom projektu, vrijednom 7,5 milijuna eura, pokrenutom sa svrhom uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makro plastike, koji će spriječiti zagađenja otpadnih i oborinskih voda. Projekt traje od listopada 2020. do listopada 2023. godine, u njemu sudjeluje 17 partnera iz 10 zemalja. Hrvatski partneri su Probotica d.o.o., Sensum d.o.o. i Ponikve eko otok Krk d.o.o.

- Zadatak Probotice je razvijanje autonomnog robota koji će biti sposoban samostalno skupljati plastični otpad sa stjenovitih i pjeskovitih plaža, tipičnih za Jadran. Danas ćemo predstaviti naš laboratorijski prototip sa sustavima i algoritmima za autonomnu vožnju, odnosno prototip koji je sposoban samostano se kretati u prostoru i izvršavati određene misije. Naš je robot inovativan u tome što prikuplja otpad s plaže na neinvazivan način, to je pametan uređaj koji će prepoznati plastiku i sam je pokupiti, bez ikakvih oštećenja plaže. Slijedi razvijanje softvera i konačnog proizvoda. Cilj je da naš proizvod bude ekonomičan i isplativ. U posljednjoj godini projekta bavit ćemo se komercijalizacijom našeg proizvoda, čiji će zadatak, pored čišćenja plaža, biti i podizanje svijesti o očuvanju okoliša, pojasnili su Miljenko Hrman i Ante Bakić, suosnivači i direktori Promotice d.o.o.

Milanović posjetio i Ponikve

Nakon otvaranja konferencije, predsjednik Milanović susreo se s čelnicima krčkih samouprava i županom. Razgovaralo se o strateškim projektima koji će dominirati otokom Krkom u narednom razdoblju.  Predsjedniku su posebno predstavljena dva ključna projekta – projekt podizanja brane Ponikve, čime će se dugoročno osigurati dovoljne količine pitke vode za otok Krk, te projekt izgradnje brzog istočnog izlaza s državne ceste 102.

Predsjednik Milanović posjetio je i Ponikve, u kojima se zadržao gotovo sat i pol, te upoznao s funkcioniranjem i poslovnim uspjesima krčkog komunalca. - Drago nam je da je svoj boravak na Krku predsjednik Milanović upotpunio i dolaskom u Ponikve. Prezentirali smo mu sve ono što mi na Krku radimo. Budući da je povod Predsjednikovog dolaska na Krk bila Energetska konferencija, i mi smo poseban naglasak stavili na naše energetske, a i druge projekte, koje provodimo kako bi otok Krk postao samodostatan otok, otok bez otpada i energetski neovisan, što je naš krajnji cilj. U tom smislu Predsjednika smo upoznali i s našim sustavom gospodarenja otpadom i izvrsnim rezultatima koje on danas ima. Najavili smo i kapitalni projekt nadvišenja brane Ponikve, čija bi dogradnja trebala početi za dvije godine. Investicija je procijenjena na 125 milijuna kuna, uz sufinanciranje iz državnih i EU fondova. Tim projektom osigurat ćemo da otok Krk postane samodostatan i na planu vodoopskrbe, tj. osiguranja dovoljnih količina vode za opskrbu otoka. Zasad, kao što je poznato, postojeća akumulacija nema dostatan kapacitet, pa nam se događa da u vrijeme kratkih razdoblja jakih kiša akumulacija ne može prihvatiti svu vodu, zbog čega smo u dugim sušnim razdobljima prisiljeni dio vode dobavljati s kopna. Nadvišenjem brane taj problem će se anulirati. Također, na planu vodoopskrbe, istaknuli smo da je pokrivenost vodovodnom mrežom gotovo 100%, predstavili smo i stanje s odvodnjom otpadnih voda, te naglasili da smo izgradili kanalizaciju za sva obalna naselja. Predsjednik je razgledao i naš dispečerski centar, iz kojega nadziremo i upravljamo svim našim sustavima. Također, predstavili smo i projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. To je sada u fazi projektiranja i ishođenja građevinskih dozvola. Očekujemo da ćemo već najesen početi s izgradnjom, istaknuo je Ivica Plišić, direktor Ponikava.

PRH Milanović u Ponikvama

Na kraju boravka u Ponikvama, predsjedniku Milanoviću uručena je plava vreća, kao podsjetnik na još jednu hvalevrijednu akciju koja se provodi na otoku Krku, Blue Bag Eco Challenge, uz nadu da će Predsjednik iskoristiti primljeni "dar" i napuniti ga otpadom, te tako postati istinski promotor odgovornog ponašanja u prirodi.