Ovogodišnje akcije čišćenja plaža i turneja edukativnog kontejnera uključuju predstavljanje projekta InNoPlastic školarcima i turistima, podjelu kantica za odvajanje otpada u učionicama napravljenih od 100% reciklirane plastike s krčkih plaža, prezentacije 3D printera recikliranim materijalom, promociju i podjelu Plavih vreća.

Predavanje o plastici u moru - Malinska

Projekt InNOPlastic pokrenut je sa svrhom uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makro plastike, koji će spriječiti zagađenja otpadnih i oborinskih voda tom izrazito opasnom tvari. Otpadna mikro i makro plastika završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima. Hrvatski partneri rade na monitoringu, čišćenju i obradi makroplastike. Na otoku Krku uspostavili smo monitoring i odredili početno stanje određenih krčkih uvala i plaža, pogodnih za čišćenje automatiziranim procesima, upotrebom robota.
Dva puta na godinu, tijekom trajanja projekta, organiziraju se kampanje čišćenja. Čišćenje je organizirano uz korištenje mobilne aplikacije, na čijem razvoju sudjeluje jedan od partnera projekta. Tako prikupljena plastika obrađuje se, te se od nje proizvodi filomen za 3D printanje. Tijekom ljetnih mjeseci, na raznim lokacijama otoka Krka, održavaju se demonstracije 3D printanja.

Predavanje o plastici u moru - Malinska

InNoPlastic dani u Malinskoj

Ovoga tjedna počeli smo s proljetnim čišćenjima plaža i ekološkim predavanjima o morskome otpadu.

Prva općina koju posjećuje edukativni Eko kontejner je Malinska. U utorak 25.4. projekt InNoPlastic i metode recikliranja morske plastike predstavljeni su sedmim razredima OŠ Malinska, uz interaktivno predavanje „Koliko znaš o plastici u moru?“. U srijedu 26.4. najmlađi školarci posjetili su Eko kontejner na rivi, pogledali izložbu o recikliranju plastike i 3D printer te naučili više o zbrinjavanju otpada. 

Sutra nas očekuje čišćenje plaža u blizini Malinske s četvrtim razredima i komunalnim društvom Dubašnica!