Pozivamo vas na Press konferencija i uručivanje setova kanti za odvojeno prikupljanje otpada osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan u Krku u Krku, na adresi, Frankopanska ulica 40. Koja će se održati u srijedu 24. svibnja 2023. godineu 10:30 sati u prostorijama osnovne škole Fran Krsto Frankopan u gradu Krku, Frankopanska 40 51500 Krk. Podsjećamo kako će dan ranije krčki osnovnoškolci i srednjoškolci znači utorak, 23. svibnja 2023. godine krenuti u novu akciju čišćenja krčkih plaža motornim brodom „Otac Roko“ te će na ovaj način prikupljati otpadnu plastiku za nove generacije i nove proizvode od plastike iz mora i s plaža!

Otok Krk još jednom nas podsjeća kako odabire zeleni životni stil. U tijeku su InNoPlastic dani u Krku: akcije čišćenja plaža i turneja edukativnog eko kontejnera.

Projekt InNoPlastic je Horison2020 istraživački projekt pokrenut sa svrhom uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makro plastike, koji će sprječavati zagađenja otpadnih i oborinskih voda tom izrazito opasnom tvari. Otpadna mikro i makro plastika završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima. Dok su neki od 17 projektnih partnera iz 10 zemalja fokusirani na razvoj inovativnih rješenja zbrinjavanja mikroplastike, Hrvatski partneri rade na monitoringu, čišćenju i obradi makroplastike. Ponikve eko otok Krk radi na koordinaciji čišćenja plaža  i educiranju građana i štetnosti morskoga otpada, no i na aktivnostima vezanim za obradu i recikliranje plastike iz mora.

U akcijama čišćenja plaža provedenima prošle godine sudjelovalo je preko 200 volontera, a prikupljeno je 3.5 tona otpada od čega je 75% plastika. Morska plastika, oštećena suncem i slanom vodom, lošije je kvalitete te za nju povratak u lanac kružne ekonomije predstavlja veći izazov nego što je to s plastikom prikupljenom unutar sustava zbrinjavanja otpada od vrata do vrata. Kroz projekt InNoPlastic ulaže se napor da se upravo od ovakve plastike izrade proizvodi od 100% recikliranog materijala. Novost u procesu reciklaže je  aplikacija naših Norveških partnera Empower, pomoću koje je moguće praćenje materijala u kružnoj ekonomiji utemeljenu na blockchain tehnologiji. Tako je proizvedena kanta za otpad dobila svoju putovnicu proizvoda koju se može proučiti skeniranjem QR koda koji se nalazi na svakoj kantici: izrađena je u potpunosti od polipropilena sa plaža otoka Krka, a zanimljive fotografije i dokaze proizvodnog procesa moguće je vidjeti preko Empower putovnice.

Ovogodišnje akcije čišćenja plaža i turneja edukativnog kontejnera uključuju predstavljanje projekta InNoPlastic školarcima i turistima, izložbu o recikliranju morske plastke, prezentacije 3D printera, promociju i podjelu Plavih vreća za individualne akcije. Kante od reciklirane plastike izrađene su u nekoliko boja, te su pripremljeni setovi za odvojeno prikupljanje otpada za svaku učionicu svih škola otoka Krka. InNoPlastic tim i Eko Patrola Ponikvi posjećuju škole, te se uz podjelu recikliranih kanti održavaju i edukacije o pravilnoj upotrebi setova za razvrstavanje otpada te o važnosti održivog zbrinjavanja otpada.