U društvu projektnih partnera Venice Lagoon Plastic Free i Empower, predstavnik Ponikvi prošloga tjedna posjetio je organizaciju Nature Foundation na nizozemskom dijelu otoka St Maarten. Na ovome karipskome otoku projektni partneri proveli su niz akcija monitoringa morskoga otpada, uspoređivali metode i iskustva stečena kroz In-No-Plastic projekt.

Monitoring morskog otpada
Problem morskog otpada postaje sve bitnija tema u Europi i  šire; ugrožava ne samo prirodne ljepote svijetskih plaža i obala, već i predstavlja prijetnju lokalnom ekosustavu i kontaminira okoliš. Pažljivim praćenjem vrsta i količina otpada na različitim lokacijama provedbe projekta dolazimo do vrijednih informacija koje možemo podijeliti s lokalnim vlastima te pokušati potaknuti promjene na institucionalnom nivou.

Zašto Saint Maarten?
Otok sveti Maarten poznat je po svojim nevjerojatnim plažama i čistom plavom moru – no, kao i većina obalnih područja, postao je žrtva velikih količina morskog otpada i onečišćenja plastikom. Nature Foundation of Sint Maarten je neprofitna organizacija s ciljem očuvanja i uređenja prirodnog okoliša otoka kroz inicijative edukacije, zaštite, istraživanja i poticanja djelovanja unutar lokalne zajednice.

Clean-up i terenske aktivnosti
Tijekom svog posjeta, Venice Lagoon Plastic Free, Empower i Ponikve radili su rame uz rame sa Nature Foundation na preciznom praćenju morskog otpada pronađenog na plažama oko otoka.
U subotu 21.1. posjetili su Guana Bay na istoku, a u nedjelju 22.2. čistili su plažu Bel Air na južnoj obali otoka. Surađivali  su s lokalnom zajednicom i drugim organizacijama kako bi osvijestili javnost i promovirali rješenja za problem morske plastike. Ukupno je prikupljeno 225 kg morskog otpada.

Putovanje je također bilo prilika partnerima da se sastanu s lokalnim dionicima, uključujući: Ministarstvo javnog stanovanja, okoliša, prostornog planiranja i infrastrukture (Ministry of VROMI), Sint Maarten Hospitality and Trade Association, Zaštitu okoliša Kariba, Oyster Bay Resort, luku Sint Maarten i druge. Tijekom ovih sastanaka partneri su promovirali aplikaciju Empower Deposit, razvijenu u okviru projekta In-No-Plastic, kao i finalizirali pripreme za posjet nizozemske kraljevske obitelji početkom veljače.


Ako želite znati više pretplatite se na newsletter https://mailchi.mp/75c27edc841a/in-no-plastic-newsletter